TEA-SRC-01-01: Draft Agenda Action: For Endorsement *Created: 24<sup>th</sup> January 2013, Updated 22<sup>nd</sup> February 2013* 



# 1<sup>st</sup> APN Temperate East Asia Sub-Regional Cooperation Meeting (TEA-SRC)

Vladivostok, Russia, 25-26 February 2013

Organized by: A.V. Zhirmunsky Institute of Marine Biology of the Far Eastern Branch of the Russian Academy of Sciences and the Asia-Pacific Network for Global Change Research (APN)

Draft Agenda (Version 1)

### Day 1: Monday, 25 February 2013

8.30-9:00	Registration of Participants		
(30 min)	Participants' registration. Hosts will provide further logistical information.		
SESSION 1: Opening Session			
09:00-09:10	Welcome Remarks		
(10 min)	Dr. Akio Takemoto, Director, APN Secretariat will welcome participants.		
09:10-09:20	Opening Remarks		
(10 min)	The APN national Focal Point (nFP) for Russia, Dr. Andrey V. Adrianov, Director, Institute of Marine Biology, Far East Branch, Russian Academy of Sciences		
09:20-09:30	Brief Introduction		
(10 min)	Prof. Alexander Sterin , APN Scientific Planning Group (SPG) Member for the Russia will give some background information on the mechanism for collaboration in Temperate East Asia Sub region.		
09:30-09:40	Group Photograph		
(10 min)	All honourable guests, regional participants, invitees by the host, and staff have a group photograph taken.		
09:40-10:00	Coffee/Tea Brea		
	SESSION 2: Sub-Regional Cooperation Update		
10:00-10:15	Self-Introduction and Election of Officers		
(15 min)	Members and alternates of the Temperate East Asia Sub-Regional		
()	Cooperation Committee (TEA-SRCom) introduce themselves and elect a		
	Chairperson and Vice-Chairperson for the Meeting.		

#### 10:15-10:25 Item 1. Adoption of the Draft Agenda

(10 min)The elected Chairperson of the Meeting will seek adoption of the agenda.Items of Any Other Business (AOB) may be raised.

## 10:25-10:45 Item 2. Background and Objectives of the Meeting

(20 min) Dr. Linda Anne Stevenson, Executive Science Officer, APN Secretariat, will provide a brief explanation about the background of APN Sub-Regional Cooperation and Meeting objectives. Short discussion with the members will follow to level off expectations.

#### 10:45-11:55 Item 03. Information Sharing on Country Experience

(70 min) Each country representative shares about the national set-up in his/her country in dealing with global change issues such as about Biodiversity changes, Environmental pollution issues and research in global change. One output of this item is identifying <u>common issues</u> in the Temperate East Asia region that might be considered for developing regional research proposal in the future or for other important areas.

15 minutes per country (China, Japan, Republic of Korea, Russian Federation) and extra 10 minutes for discussion

**11:55-12:00**Logistical Arrangements and Other Announcements(05 min)Local host will provide logistical details and other necessary information.

12:00-13:30 Lunch Break

#### **SESSION 3: APN Activities**

<b>13:30-14:00</b> (30 min)	<b>Item 4: Strategy for biodiversity and ecosystem services</b> Dr. Linda Anne Stevenson, APN Secretariat will present on progress and decisions that were made during the 22 <sup>nd</sup> SC meeting on a framework and strategy for biodiversity and ecosystem services. In addition, members will discuss the important topics that should be addressed in on this topic.
<b>14:00-14:30</b> (30 min)	Item 05: Recent and Future Activities Dr. Akio Takemoto, APN Director will present on progress of Low carbon Initiative programme, Climate Adaptation Framework and Networking activities on loss and damage

14:30-15:00 Coffee/Tea Break

SESSION 4: Identifying Research Priorities and Gap		
<b>15:00-17:00</b> (120 min)	<ul> <li>Item 6. Emerging Research Priorities, Scientific Trends or issue in the Temperate East Asia Sub-Region with Regard to Global Environmental Change/Climate Change</li> <li>This is another open discussion among members and Resource Persons, Observers and other staff and highlights should revolve around the following topics: <ul> <li>New thematic areas</li> <li>Identifying needs, priorities and gaps</li> <li>Addressing these gaps</li> <li>Integrating actions/responses into a regional effort</li> <li>Other interesting topics</li> </ul> </li> <li>Expected outcome is identify kind of activities that needed in future, select the key areas that should address in next meeting or propose new activities to fill the gap</li> </ul>	
<b>17:00-17:30</b> (30min)	<b>Concluding day 1 and Logistical Arrangements</b> The Chairperson will adjourn the Meeting for the day and the local host will make announcements.	
18:30-20:00	Dinner hosted by APN and FEB RAS	

-----END OF DAY ONE-----

#### Day 2: Tuesday, 26 February 2013

# SESSION 5: Way Forward for TEA-SRC

<b>09:00-09:45</b> (45 min)	Item 7: Closer Collaboration and Enhanced Communication in TEA region and strengthen the link between SEA and SA regional Committees The Chairperson will lead a discussion on the best way forward to enhance the flow of information and identifying mechanisms for improved communication channels that will lead to improved relations among Scientists and Policy Makers in Temperate East Asia. Follow up the discussion on how to strengthen the links between other APN regional sub committees (SEA and SA)
09:45-10:30	Item 8: Future Plans/Activities
(45 min)	Discussion on specific goals with timeframe as well as plans for future events and activities
	<ul> <li>Developing proposal for submission to the APN</li> </ul>

• Develop concept paper on addressing the common issues in Regional

## level to APN Opportunity funds (AOF)

10:30-11:00	Coffee/Tea Break
11:00-11:30	Item 9: The 2 <sup>nd</sup> APN TEA-SRC Meeting
(30 min)	For the next TEA-SRC Meeting, consider the following:
	Host country/institution
	Date/Venue
	• Objective(s)
	• Expected outcome(s)
	TEA-SRCom Meeting to be conducted back-to-back with the Proposal
	Development Training Workshop?
	Include a short discussion on the report for the next IGM and issues that the
	TEA-SRCom would like to discuss during the SRCom Ad hoc Meeting
11: <b>30-11:40</b> (10 min)	Any Other Business
11:40-12:00	Closing and Final Remarks
(20 min)	The Chairperson will deliver their concluding remarks. Local host will provide
	logistical details.
12:00-13:00	Lunch Break
	END OF DAY TWO
From 13:00	Field Visit
	City tour to downtown, APEC 2012 venue site at Russky Island and Far
	Eastern Federal University campus (Major governmental science/education
	project in the Pacific Russia)